Python ohjelmointi – joustavaa monipuolisuutta

python ohjelmointi

Python on suosittu ohjelmointikieli, jota käytetään koneoppimisessa, verkkokehityksessä, työpöytäsovelluksissa ja monilla muilla aloilla. Aloittelijoiden onneksi Pythonilla on yksinkertainen, helppokäyttöinen syntaksi. Tämä tekee Pythonista loistavan aloittelijoiden kielen.

Python ohjelmointi on esimerkiksi luonut kaiken Netflixin suositusalgoritmista itse ohjautuvien autojen ohjelmistoihin. Python on yleiskäyttöinen kieli eli se on suunniteltu käytettäväksi useissa sovelluksissa, kuten tietotiede, ohjelmisto- ja verkkokehitys, automaatio ja yleensä asioiden tekeminen.

Mikä on Python?

Python on tietokoneohjelmointikieli, jota käytetään usein verkkosivustojen ja ohjelmistojen rakentamiseen, tehtävien automatisointiin ja tietojen analysointiin. Python on yleiskäyttöinen kieli, joten sitä voidaan käyttää useiden erilaisten ohjelmien luomiseen, eikä se ole erikoistunut vain joihinkin tiettyihin ongelmiin. 

Monipuolisuus ja aloittelijaystävällisyys ovat tehneet siitä yhden eniten käytetyistä ohjelmointikielistä. Vuonna 2021 Python oli kehittäjien toiseksi suosituin ohjelmointikieli.

Nimi Python tulee Monty Python ohjelmasta. Kun Guido van Rossum loi Pythonin, hän luki samalla käsikirjoituksia BBC:n Monty Pythonin Flying Circus ohjelmasta ja hänen mielestään nimi Python oli sopivan lyhyt ja hieman salaperäinen.

Pythonin neljä koodaustyyliä

 • Toiminnallinen: Jokaista lausetta käsitellään matemaattisena yhtälönä ja kaikenlaisia tilamuotoja tai muuttuvia tietoja vältetään. 
 • Pakollinen: Laskenta suoritetaan suorana muutoksena ohjelman tilaan. 
 • Olio-suuntautunut: Luottaa tietokenttiin, joita käsitellään objekteina ja joita käsitellään vain määrätyillä menetelmillä. 
 • Proseduurit: Tehtäviä käsitellään vaiheittaisina iteraatioina, joissa yleiset tehtävät sijoitetaan funktioihin, joita kutsutaan tarvittaessa. 

Mihin Pythonia käytetään?

Python ohjelmointi on käytössä verkkosivustojen ja ohjelmistojen kehittämisessä, tehtävien automatisoinnissa, tietojen analysoinnissa ja tietojen visualisoinnissa. Koska Python on suhteellisen helppo oppia, monet ei-ohjelmoijat, kuten esimerkiksi kirjanpitäjät ja tiedemiehet, ovat omaksuneet Pythonin erilaisiin päivittäisiin tehtäviin, kuten talouden järjestämiseen. Oman taloutesi järjestämisessä voivat auttaa myös casinot netissä.

Ohjelmien kirjoittaminen on erittäin luovaa ja palkitsevaa toimintaa. Voit kirjoittaa ohjelmia monista eri syistä, aina elannon hankkimisesta vaikean data-analyysiongelman ratkaisemiseen, hauskanpitoon ja jonkun muun auttamiseen ongelman ratkaisemisen muodossa. Pythonia käytetään:

 • Tietojen analysointiin ja koneoppimiseen: Pythonin avulla data-analyytikot ja muut ammattilaiset voivat käyttää kieltä monimutkaisten tilastolaskelmien tekemiseen, tietojen visualisointien luomiseen, koneoppimisalgoritmien rakentamiseen, tietojen käsittelyyn ja analysointiin sekä muiden dataan liittyvien tehtävien suorittamiseen.
 • Verkkokehitys: Pythonia käytetään kehittämään verkkosivuston tai sovelluksen takaosaa, eli niitä osia, joita käyttäjä ei näe. Pythonin rooliin verkkokehityksessä voi kuulua tietojen lähettäminen palvelimille ja palvelimilta, tietojen käsittely ja tietokantojen kanssa kommunikointi, URL-reititys ja turvallisuuden varmistaminen. 
 • Automaatio tai komentosarja: Voit työskennellä tehokkaammin automatisoimalla jonkin toistuvan tehtävän Pythonilla. Tällaista koodia kutsutaan komentosarjaksi. Automaatiota voidaan käyttää useiden tiedostojen virheiden tarkistamiseen, tiedostojen muuntamiseen, yksinkertaisen matemaattisen tehtävän suorittamiseen ja tietojen kaksoiskappaleiden poistamiseen.
 • Ohjelmistojen testaus ja prototyyppien valmistus: Python voi auttaa rakentamisen hallinnassa, virheiden seurannassa ja testauksessa. Pythonin avulla ohjelmistokehittäjät voivat automatisoida uusien tuotteiden tai ominaisuuksien testauksen. 
 • Jokapäiväiset tehtävät: Pythonin oppiminen voi avata uusia mahdollisuuksia vähemmän dataa vaativille ammateille, kuten toimittajille, pienyritysten omistajille tai sosiaalisen median markkinoijille. Python antaa mahdollisuuden yksinkertaistaa tiettyjä tehtäviä, kuten osakemarkkinoiden tai kryptovaluuttakurssien hintojen seuraaminen, suurten tiedostoerien uudelleennimeäminen, tekstitiedostojen muuntaminen laskentataulukoiksi ja verkkolomakkeiden automaattinen täyttäminen. 

Miksi Python on niin suosittu?

Suurimpia syitä siihen, miksi Python nauttii niin suurta suosiota, ovat sen yksinkertaisuus ja uskomaton joustavuus. Harvat ohjelmointikielet vastaavat Pythonin mukautumiskykyä tiettyyn koodaustyyliin sen sijaan, että se pakottaisi sinut koodaamaan tietyllä tavalla.

Vaikka Python vaatiikin noudattamaan tiettyjä käytäntöjä, kuten välilyöntien lisäämistä, jotta se olisi helppo lukea ja ymmärtää, se säilyttää silti joustavuuden antamalla kehittäjien koodata luonnollisilla heille tavoilla. Tämä mukavuustaso parantaa merkittävästi kehittäjän tehokkuutta ja vähentää virheiden mahdollisuutta.

Tällä joustavuudella on toinen keskeinen etu eli se antaa edistyneemmille kehittäjille mahdollisuuden käyttää sellaista tyyliä, joka heidän mielestään sopii parhaiten tietyn ongelman ratkaisemiseen. Python on suosittu monista syistä, kuten: 

 • Siinä on yksinkertainen syntaksi, joka jäljittelee luonnollista kieltä, joten sitä on helpompi lukea ja ymmärtää. Tämä nopeuttaa projektien rakentamista ja niiden parantaminen on nopeampaa.
 • Se on monipuolinen. Pythonia voidaan käyttää moniin erilaisiin tehtäviin aina verkkokehityksestä koneoppimiseen.
 • Se on aloittelijaystävällinen, joten se on suosittu aloittelijatason koodaajien keskuudessa.
 • Sillä on avoin lähdekoodi, eli sen käyttö ja jakelu on ilmaista, jopa kaupallisissa tarkoituksissa.
 • Pythonin moduulien ja kirjastojen arkisto on laaja ja kasvava.
 • Pythonilla on suuri ja aktiivinen yhteisö, joka osallistuu Pythonin moduuli- ja kirjastovalikoimaan ja toimii hyödyllisenä resurssina muille ohjelmoijille.