Miten WordPress toimii?

WordPress

WordPress eli WP on web-pohjainen alusta, jota voidaan käyttää niin nettisivujen, blogien kuin verkkokauppojen hallintaan. WordPress on suosittu palvelu, jota käyttävät laajalti kaikenlaiset asiakkaat, ympäri maailman.

WordPress on monikäyttöinen alusta ja se sopii sekä aloittelijan että ammattilaisen tarpeisiin. Palvelua voidaan käyttää eritasoisesti ja saatavilla on oman osaamisen ja ammataidon mukaan erilaisia työkaluja ja laajennuksia, joilla omasta WordPress-sivusta saadaan juuri toivotunlainen.

WordPressiä voivat hyödyntää niin yksityiset henkilöt kuin yrityksetkin. Sen avulla voidaan luoda hyvin monenlaisia sivustoja ja tällä sivulla kerrommekin pääpiirteittäin, miten WordPress toimii. Kerromme myös lyhyesti WordPressin tarjoamista ominaisuuksista ja laajennuksista, joita on saatavilla runsaasti. 

Laajennukset

WordPressin käyttäjän on mahdollista ottaa käyttöönsä erilaisia laajennuksia, jotka antavat käyttöön lisäominaisuuksia. Näitä kutsutaan myös nimellä ‘plugins’. Laajennuksia ovat esimerkiksi erilaiset hakukoneoptimointityökalut, galleriat, sosiaalisen median jakamistoiminnot jne.

Verkkokaupan ylläpitäjille on omat laajennukset, joiden avulla verkkokaupasta saadaan toimiva. Esimerkiksi WooCommerce on yksi suosituista verkkokauppalaajennuksista.

Jos tarpeen, verkkosivustolle voidaan ottaa käyttöön yhteydenottolomake. Tällaisia laajennuksia on useita, mutta kaikille niille on yhteistä se, että WordPress-sivuston ylläpitäjä mahdollistaa sivustojen kävijöiden viestin lähettämisen lomakkeen kautta. Tämä voi olla tarpeen monenlaisilla sivustoilla.

Myös kuvankäsittelylaajennuksia on olemassa. Näillä voi luoda sivustolle gallerioita ja käsitellä kuvia. 

Monikielisyys on monelle tarpeellinen laajennus. Nykyään hyvin moni sivusto halutaan toimimaan eri kielillä ja tämä onnistuu WordPressin laajennusten avulla. Sivuston saa siis toimimaan vaikka useammalla eri kielellä ja sivuston kävijä voi sivustolle saapuessaan valita haluamansa kielen.

Ominaisuuksia

WordPressin käyttäjälle on saatavilla monia erilaisia toimintoja, joilla oman verkkosivuston ylläpitäminen on mahdollisimman helppoa ja kätevää. Asiakas voi esimerkiksi hyödyntää aikataulutustoimintoa, jolla julkaisuja voidaan ajastaa julkaistavaksi tiettynä ajankohtana. Näin oman verkkosivuston sisältöä voidaan valmistella etukäteen ja tehdä vaikka pidemmän ajan julkaisut valmiiksi kerralla. Toiminto on hyödyllinen etenkin loma-aikoina.

WordPress-sivustoihin voi ottaa käyttöön ominaisuuden, joka sallii sivuston kävijöiden kommentoinnin. Kävijöitä voi myös hallita ja heille on tarvittaessa mahdollista antaa erilaisia käyttöoikeuksia.

WP:n käyttäjille on tarjolla hyvin laajalti erilaisia ominaisuuksia, joista hyvin moni aukeaa käyttöön jo heti sivuston luomisen yhteydessä. Lisäominaisuuksilla saadaan vielä lisää toimintoja.

Helppo käyttöliittymä

WordPress tarjoaa käyttäjälleen kohtuullisen helpon käyttöliittymän. Helppous toki riippuu käyttäjän osaamistasosta, mutta palvelua on helppo oppia käyttämään, vaikkei sitä heti aluksi osaisikaan vielä käyttää. Sivujen ja artikkeleiden lisääminen on suht helppoa aloittelijoillekin, sillä palvelussa olevat linkit ovat hyvin kuvaavia ja kertovat jo itsessään, mistä eri toiminnot löytyvät. Sivujen muokkausikkunassa saa tehtyä helposti erilaisia muokkauksia. Sen avulla voidaan lisätä esimerkiksi listoja, joihin voi sisällyttää vaikkapa parhaat casinot netissä tai muuta tarpeellista, joka liittyy sivuston tarkoitukseen.

Palvelun kautta on helppo muokata myös oman verkkosivuston mobiiliversiota. Sen kautta nimittäin näkee suoraan, miltä sivusto näyttää tabletilla tai älypuhelimella. Oma sivusto kannattaakin muokata näkymään siististi eri laitteilla, jotta kävijöiden olisi mukava käyttää sivustoa saapuessaan sille esimerkiksi omalla puhelimellaan.

WordPressin käyttöön on saatavilla paljon oppaita. Niinpä jokaisen Internetin käyttäjän on mahdollista opetella sen käyttö vaikka omasta kotoa käsin.

Sivuston luomisen jälkeen

Kun verkkosivusto on onnistuneesti luotu, voi sitä käyttää halutessaan WordPressin luomalla url-osoitteella, joka on muotoa tunnus.wordpress.com tai sen kanssa voi käyttää omaa verkkotunnusta. Verkkotunnuksen käyttö on maksullista. Sillä tarkoitetaan verkkosivuston osoitetta, joka voi olla esimerkiksi muodossa sivustonnimi.fi. Jos sivuston on ajateltu saavan liikennettä eli kävijöitä, on hyvin muistettava verkko-osoite hyvin oleellinen.

Kun sivusto on käyttövalmis, on sille luonnollisesti hankittava vielä kävijöitä. Tässä vaiheessa täytyy tarkistaa, että sivuston SEO-optimointi on kunnossa. WordPressin käyttäjän on mahdollista ottaa käyttöönsä esimerkiksi hyödyllinen Yoast SEO -laajennus, jonka avulla sivuston SEO-optimointi eli hakukoneoptimointi on tehokas toteuttaa. Tämä on oleellinen vaihe, jotta hakukoneet löytäisivät sivuston.

WordPressillä pystyy luomaan käytännössä lähes millaisia sivustoja tahansa. Vasta-alkaja voi aloittaa kokeilemisen helpoilla ja yksinkertaisilla sivustoilla, sillä niitä voi rakentaa vaikka pikkuhiljaa ammattimaisemmaksi. WordPressistä on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio ja ilmaisen version kautta eri ominaisuuksien käyttöä voidaan opetella. Lopullisen sivuston luominenkin sujuu edullisimmillaan ilmaiseksi.