Koodari – luova ongelmanratkaisija

Koodari

Kiinnostaako sinua koodaaminen? Oletko miettinyt miten siitä voisi tulla sinulle tulevaisuuden ammatti? Joka paikassa tarvitaan koodia, joten hyvät koodarit revitään käsistä ja töitä löytyy takuulla tulevina vuosinakin. Kun opiskelee koodariksi, se on sijoitus omaan osaamiseen ja lisäksi ohjelmistoalalle on olemassa monia erilaisia polkuja.

Mikä on koodari?

Useimmille tulee mieleen sanasta koodari sellainen nörtti, joka vain istuu hämärässä huoneessa tietokoneen edessä kaiket päivät ja näpyttelee sormet sauhuten erilaisia koodeja. Välillä koodari haukkaa pizzan palasesta, jonka huuhtoo alas kokisella.

Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, vaikka voi tällaisiakin koodareita toki olla. Yleensä puhekielessä koodaria kutsutaan nimellä devaaja, joka tulee englannin kielen sanasta developer. On olemassa erilaisia sovelluskehittäjiä.

Frontend kehittäjä vastaa verkkosivuston visuaalisesta ilmeestä. Hän kehittää sivustoa yhdessä graafikon kanssa ja määrittelee, missä elementit sijaitsevat sivustolla ja mitä niiden klikkaamisesta tapahtuu.

Back end kehittäjä eli taustaohjelmoija keskittyy kaikkeen taustatyöhön ja luo sen, mitä tapahtuu hallintapaneelissa. Hänen jäljiltään sivusto on tilaajalle toimiva ja käyttäjäystävällinen. Hän luokin hallintapaneelista niin simppelin, että asiakas voi päivittää itse yksinkertaiset sisällöt sivustolleen.

Fullstack kehittäjä on kahden ensin mainitun kombinaatio eli hän tekee näistä kumpaakin. Hän on monitoimivelho, jolla pysyy koko paketti kasassa. Erityisesti pienet yritykset työllistävät juuri tällaisia kehittäjiä, koska hän pystyy hoitamaan yksin monen henkilön työvaiheet.

Mitä koodari tekee?

Koodarit tekevät paljon erilaisia työvaiheita, kuten ohjelmistojen ja verkkosivustojen suunnittelua ja kehittelyä. Lisäksi he suunnittelevat ja kehittävät erilaisia sovelluksia alusta loppuun. Koodarit ovat mukana rakentamassa verkkosivuja esimerkiksi palveluyrityksissä. Koodari testailee sivuston toimivuuden ja tekevät mahdolliset muutokset asiakkaan toiveiden mukaisesti, joten koodarin työhön sisältyy myös jonkin verran asiakaspalvelua.

Koodari onkin oikeastaan viestin kääntäjä ja toimittaja ihmisen ja tietokoneen välisessä rajapinnassa. Koodarin työhän kuuluu uusien asioiden luomista, ongelmaratkaisua sekä kokoaikaista ajatustyötä sekä kehittelyä.

Koodari ei siis välttämättä istu siellä hämärässä huoneessa pizza kädessään, vaan hän on aktiivisesti mukana tuomassa ammatillisen näkemyksensä vaikkapa verkkosivustojen luomisessa. Koodarin päivästä meneekin paljon aikaa miettimiseen ja suunnitteluun, ei niinkään itse koodaukseen.

Osaaville koodareille on jatkuva kysyntä, sillä palveluita siirtyy kasvavaan tahtiin nettiin, pilveen sekä erilaisiin laitteisiin ja sovelluksiin. Koodaus onkin tulevaisuuden juttu, johon kannattaa alkaa koodari opinnot, mikäli ala hiukankin kiinnostaa.

Mitä taitoja koodarilta vaaditaan?

Motivaatio, into ja halu oppia uutta ovat tärkeimmät ominaisuudet koodarin työssä. Lisäksi koodari ei tule koskaan täysinoppineeksi vaan aina oppii uutta. Omatoiminen opiskeleminen onkin erittäin suotavaa ja jopa tärkeimpiä vaatimuksia. Välttämättä ei siis tarvitse kouluttautua vaan itseopiskelemalla voi myös päästä työelämään. Koulutuksesta on toki hyötyä, mutta se ei ole valintakriteeri, mikäli pystyy todistamaan oman osaamisensa muulla tavoin.

Monesti luullaan, että koodaajan pitää olla todella hyvä matikkanero, mutta tämä on harhakäsitys. Koodaaminen ei siis vaadi mitään matemaattisia supertaitoja, vaan pikemminkin looginen päättelykyky on avainasemassa. Perusnettisivuston rakentamisessa ei tarvita monimutkaisten algoritmien osaamista. Tämä riippuu toki siitä, mitä on tekemässä. Pelejä luodessa tulee hallita kulmien laskeminen ja tällöin matematiikan ja fysiikan tunneilla hereillä olosta on hyötyä.

Vaikka olisit ollut töissä jollakin muulla alalla aiemmin, voit silti hyvin työllistyä koodarin uralle. Koodarien taidoille on tarvetta vähän joka puolella, joten hyvä koodari saa töitä takuulla tulevaisuudessakin. Myös luotettavat nettikasinot tarvitsevat koodareita sivustonsa rakentamiseen.

Mistä aloittaa?

Koodarin työ

Mikäli koodarin työ kiinnostaa, voi aloittaa vaikkapa avointen yliopistojen lyhytkurssien tai kaikille avointen kurssien kautta. Lisäksi netistä löytyy pilvin pimein kaikenlaisia hyödyllisiä YouTube videoita sekä harjoituksia. Netissä on myös paljon erilaisia itseopiskelukursseja, kuten Codeacademy. Basic paketti on ilmainen sisältäen jopa 25 kurssia, joilla pääsee hyvin alkuun.

Myös ammattikoulut, yliopistot sekä ammattikorkeakoulut tarjoavat ohjelmointikursseja ja koulutusohjelmia. AMKoodari koulutus on koodari koulu, joka on suunnattu kaikille muille paitsi ammattikorkeakoulujen opiskelijoille, joten voit suorittaa kurssit mainiosti vaikkapa päivätyön ohella. Koodari koulutus ei siis ole täysin pakollinen, mikäli itsellä on intoa opiskella omatoimisesti koodausta.

Onko koodarilla hyvä palkka?

Koodari palkka on yleisesti ottaen hyvä. Joukkoon sopii niin superkoodareita, jotka tienaavat yli 12 000 euroa kuukaudessa, mutta heidän osuutensa on sen verran pieni, että näitä tienestejä ei kannata sokeasti tuijottaa. Mutta yleisestikin koodareilla on karkean haarukan mukaankin bruttopalkkana 4 700–6 000 euroa kuukaudessa. Kyllähän tällä jo toimeen tulee.