Totoamisen historia Suomessa

Hevoset

Kaikki varmasti tuntevat kansallisromanttisen kuvaelman ravien synnystä Suomessa: nuo jouluaamujen kirkkoreissujen kotimatkan hurjat kiihdytysajot, joissa mentiin eikä meinattu. Kerrotaan, että isännät livahtivat kirkosta usein hieman etuajassa valmistelemaan hevosta, jotta menopeli olisi varmasti valmis, kun aika koittaisi. Muu perhe kirmaa pikimmiten lähtöviivalle ja oman tiimin rekeen välittömästi, kun se vain on soveliasta. Kertomuksissa maalaillaan kuvaa, jossa menomatkan jouluaamun rauha on vaihtunut villiin vauhdin hurmaan. Juhani ja Liisi yrittävät pitää henkensä edestä kiinni reestä ja pysyä kannoilla. Äiti huutaa voitonhuumaisen isän vierellä pelosta, kun naapurin Martti yrittää kiilata perheen leikkimielisesti pois tieltä varmistaakseen oman asemansa kylän nopeimman ravurin omistajana. On jouluravin aika. 

On todennäköistä, että isännät ovat lyöneet vetoja valmistellessaan rekiään muun perheen vielä veisatessa virsiä. Kuka ensimmäisenä Halosen mutkassa, kuka Kirkkojärven vastarannalla Leinosen laiturilla. Kuka missäkin. Vetoja on saatettu lyödä useampikin kotimatkan varrelle, ja hevosensa tuntevat isännät ovat pelanneet hummansa vahvuuksilla: ”antaa Vikilän isännän voittaa tämä ensimmäinen pätkä jään ylitse. Hyvä alkumatkan vetoapu ja selkeä latu varmistavat sen ison rahan voiton sitten Heikkisen Petjaa vastaan seuraavalla pätkällä. Siinä on Petjan paha ohitella, Laitelan polulla.” 

Tiedä häntä, mutta oli miten oli, vauhtia on pidetty ja vetoja tehty. Kansan kielessä tämä saattaisi käydä myös toton ensisävelistä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Kirkkoaamujen kilpa-ajoja käytiin kauan ennen toton keksimistä ja nämä vedonlyönnit olivat vain vedonlyöntiä. Kahden- tai moninkeskisiä sopimuksia ilman kertoimia tai vedonlyöntibonuksia

Toto Suomessa 

Totoaminen on myös vedonlyöntiä, mutta pelimuoto menee syvälle kilpailevien hevosten sijoitusten ja potentiaalin maailmaan, ja se antaa myös katsojalle mahdollisuuden osallistua kokemukseen. Totossa pyritään nykyään myös ennakoimaan yhden tai useamman hevosen lopullista sijoitusta omissa lähdöissään – ei pelkästään voittavaa hevosta. Totossa pelattu vedonlyöntipotti maksetaan oikein veikanneille veikkaajille laskennallisen kaavan mukaan, mikä ottaa huomioon paitsi pelatun pelin jakosumman, myös eniten pelattujen yhdistelmien määrän. Potin kerroin pienenee sen mukaan, mitä useampi veto tiettyyn yhdistelmään pelataan, ja vastaavasti kasvaa, kun yhdistelmään otetaan mukaan vähemmän pelattu ”yllättäjä”. 

Nykyään toto on yksi suomalaisten eniten harrastama uhkapelin muoto, ja totoon laitetaankin eniten rahaa kaikista Veikkauksen järjestämistä peleistä. Olemme toki aina olleet hevoshullua kansaa, joka on rakastanut ravejaan, mutta pelimuotona toto ei aluksi halunnut vakuuttaa pelaajakansaa pienten kertoimiensa vuoksi. Ensimmäinen totopeli Suomessa käytiin Helsingissä Pohjoissataman jäällä 5.2.1928, mutta kului vielä kolme vuosikymmentä, ennen kuin kansa todella alkoi hurmaantua totoamisesta. Tässä auttoivat uudet monipuolisemmat pelimuodot: kaksoisvedonlyönti ja V4. 

Suomessa pelattavat totopelit 

Pelimuotoja totossa onkin nykyään vaikka muille jakaa. Pelilapun täyttäminen kioskilla tai raviradalla voikin olla aloittelijalle uuvuttava kokemus, mutta lopulta lapun salat avautuvat ja toton maailma vie jo mukanaan. 

Voit pelata ”voittajaa”, mikä tarkoittaa juuri sitä miltä kuulostaakin. Veikkaat siis ensimmäisenä maalitolpat ohittanutta hevosta. Yksinkertaista. 

Yes

Voit myös pelata ”sijaa”, mikä on helppo vaihtoehto aloittelevalle veikkaajalle. Sijassa riittää, että veikkaamasi hevonen ohittaa maalitolpat kolmen nopeimman joukossa. 

”Kaksarissa” laitat rahasi likoon kahden nopeimman hevosen puolesta. Kumpi veikkaamistasi hevosista lopulta ohittaa maalitolpat ensin, ei ole väliä, kunhan molemmat voittavat kaikki muut. Kaksari on loistava valinta pelimuodoksi silloin, kun et osaa tehdä valintaa kahden lämmittelykierroksella vakuuttaneen välillä. 

”Troikka” vaatii jo paneutumista, sillä tässä veikkauksessa joudut asettamaan voittajahevoset oikeaan järjestykseen. Kertoimet ovatkin yllä mainittuja pelimuotoja suuremmat, usein jopa huomattavat, sillä erilaisia pelattuja yhdistelmiä tulee väistämättä reilusti, vaikka voittajahevonen olisi päivänselvä jo ennen lämmittelykierrosta. 

”Päivän duossa” veikkaat voittajaa kahdesta ennakkoon ilmoitetusta lähdöstä. Molempien veikkausten pitää osua oikeaan ollaksesi oikeutettu osaasi voittopotista. 

V-pelit, kuten kaikille tuttu V75. Jos ja kun viimein haluat jännittää koko rahan edestä ja koko ravien keston, on jokin V-peleistä päivän valinta. Näissä peleissä veikkaat voittajaa, mutta useammasta lähdöstä. Kaikkien lähtöjen ei kuitenkaan tarvitse osua oikeaan, vaan eri voittoluokat mahdollistavat käteiskassan kasvun, vaikka yksi tai kaksi lähtöä tulisikin veikattua väärin. Esimerkiksi V75-peleissä veikkaat seitsemää lähtöä, joissa voit voittaa lapulla, jolla on 7 oikein, 6 oikein tai 5 oikein.